3 Ağustos 2014 Pazar

Langusta Restaurant / Çiftlikköy - Çeşme - İZMİR

1. Ambiyans
Çeşme seyahatim esnasında görmek isteyip de göremediğim her şey bu mekanda diyebiliriz. Çiftlikköy bölgenin el değmemiş bir elması gibi. Daha çok bir Ege balıkçı kasabasını andırıyor. Sakin ve nezih. Alaçatı ve Çeşme'de olduğu gibi turizmin hükmetmediği bir yer. Bu kasabanın girişinde caminin hemen önünde bulunan Langusta salaş yapısı itibariyle bu yapıya mükemmel uyum sağlamış. 1974 yılından bu yana burada bulunduğunun en önemli göstergesi dekorasyonu. Pembe renkli ahşap sandalyeler, duvarda asılı resimleriyle tam bir balıkçı restoranı. Arka fonda çalan Rum müzikleri ve deniz manzarası yörenin geçmişini ve kozmopolit yapısını anlatıyor adeta.

2. Sunum
Sunum ile ilgili beklenti içine girmeye gerek yok. Burada önemli olanın lezzet olduğunu mekanın işletmecisi Tuğrul Bey ile yaptığımız kısa ama hoş sohbetle anlıyoruz. Tuğrul Bey üzerinde beyaz önlüğü ile oradan oraya koşuşturan tam anlamıyla işinin aşığı biri. Sunum yapılırken herhangi bir görsellik kaygısı olmadığı apaçık aşikar. Zaten lezzetleri tattıkça gözünüz tabağın şeklini ve tabağa neyin nasıl yerleştirildiğini görmüyor.

3. Lezzet
Langusta özellikle mezeleri ve ıstakozu ile ün salmış bir yer. 1974 yılında bu konuda bölgede yer alan tek mekanmış. Daha sonra peşi sıra çeşitli yerler faaliyete geçmiş. Özellikle deniz böcekleri olan (bölge halkı bu şekilde adlandırıyor) ıstakoz, langust ( çeşme açıklarında çıkan ıstakozun kıskaçlısı değil antenlisi olarak betimlenebilir.) ve karides konusunda ün yapmış. Istakoz konusunda çok bilgi sahibi olmamakla beraber tadının mavi yengeç gibi aromatik olduğunu söyleyebilirim. Yanında zeytin yağlı sos ve limonla servis ediliyor. Gerçekten çok lezzetli ve yumuşaktı.
Ama beni asıl cezbeden meze grubu oldu. Çiçek dolması, Fava, Tekmil, Ahtapot Salatası, Niko, Zapkin, Kayakoruğu. Her biri üstünde hassasiyetle durulması gereken çok özel lezzetler. Her biri için ayrı bir yazı yazılabilecek cinstendi. Inanılmaz tatlar. Zapkin biraz acı bir meze. Acı ile arası olmayanlar dikkat etmeli. Kaya koruğu tek başına anlamsız gelebilir, ama rakının yanında tam bir yoldaş. Ahtapot salatasının ben bu kadar basit ama lezzetlisini görmedim. Sadece zeytinyağı, birkaç baharat, ve yeşilbiber parçaları ile hazırlanmıştı. Ama sebebini yedikten sonra anladım. Ben bu kadar yumuşak, ağızda dağılan ve lezzetli bir ahtapot tatmadım.

Ara sıcak olarak istediğimiz zencefil soslu ahtapot tava ise kitaplarda ders olarak okutulmalı. Tuğrul beyin bizzat servis ettiği bu lezzeti tattıktan sonra kendisi kulağıma eğilerek eşinin yaptığı bu lezzetin kendilerini meşhur ettiğini söylüyor. Hakikaten bu ünü hakeden bir tat.

Yemeğin üstüne yediğimiz fırında sakızlı,limonlu helva tatlısı ise son nokta. Genel olarak lezzet 10 üzerinden 10.

4. Servis Kalitesi
Personel ellerinden gelen gayreti göstererek serviste bulunuyor. Elbette profesyonel bir ekip beklentiniz olmasın. Ama istekleriniz anında cevap buluyor.
  

5. Fiyat / Kalite Performansı
Bölgede yediğim en lezzetli mezelerin en uygun fiyatlı olması ironik. Istakoz fiyatı mevsime göre değişkenlik gösterebiliyor. Muhakkak sipariş öncesinde fiyat sorun. Ancak meZeler bile buradan çıkarken yüzümün gülümsemesi için yeterli. Bu leZzet için langusta ve Tuğrul Beye teşekkürler.

Lezzeti Tadan : Levent GÜRKAN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder